Portugalsko – vše, co jste chtěli vědět o zdejších vínech

Portugalsko – vše, co jste chtěli vědět o zdejších vínech

O čem je Porto , proč je tak slavné

Portská vína jsou jedním z pilířů světa vína. Jedním z výrazů, které zná prakticky každý, i ten kdo není konzumací vína nijak zásadně ovlivněn. Stejně tak tomu je ještě s Champagne, Bordeaux, Chateauneuf-du-Pape a možná vínem z Tokaje. Tečka. To jsou „globální ikony“ vinařského světa. Portské je nejznámějším fortifikovaným vínem světa a dalo tomuto druhu alkoholického nápoje i své jméno. Podobně jako se u nás vysavači říká „lux“ – odvozeno od Electrolux. Proto uslyšíme výrazy „víno portského typu“ nebo „je to něco jako portské, ale z jiné země.“ Paradoxem však je, že portské víno nemá s městem Porto až tolik společného a v Portugalsku mu nikdy moc pšenka nekvetla. Zde se dozvíte (mimo jiné) proč.

Proč místní portské víno moc nemusí a pro koho je (bylo určeno)

Začnu citací kapitána lodi, který nás vezl člunem v údolí řeky Douro a prezentoval zdejší vinice a krajinu zapsanou v UNESCO: „Já a můj otec máme také vinice, cca 30 hektarů. Nyní všechny hrozny prodáváme, ale dřív si otec vyráběl i vlastní víno. Když byste k němu přišli domu, pohostil by vás na uvítanou pohárkem vína. A zřejmě byste mu jej pochválili jako výtečné archivní portské. On by vás však opravil, možná, při jeho povaze, by se i trochu rozčílil. Rozhodně by vám však řekl, že v Portu žádné vinice nejsou a tudíž tohle není žádné portské, ale fortifikát z Douro“

Quinta da Romaneira

Tento příběh vyplývá z faktu, že jméno těmto sladkým vínům sice dalo město Porto, které bylo a je tradičním centrem obchodu s vínem. Ale v jeho okolí, ani širším, opravdu žádné vinice nejsou. Ty se táhnou v pásu údolí řeky Douro, ale začínají cca 80km od města a končí po dalších zhruba 100 kilometrech. Odtud tedy opravdu pochází „portské“ i klasická tichá, suchá vína – zvaná Vino Douro – vína z Douro.

Navíc pro místní, a u starší generace je to ještě patrnější, nedosahují portská (sladké fortifikáty) vína nějakého zásadního věhlasu. Rozhodně jsou to vína, která za hranicí údolí Douro jsou oceňovány více než ve své domovině. A na co jsou zde skutečně pyšní? Na svá klasická, suchá vína z Douro a samozřejmě na krajinu vinic – unikátní přírodní ráz ovlivněný lidskou aktivitou zapsaný jako dědictví v UNESCO.

Zdůvodnění je celkem prosté a přímočaré. Tak jak je ve zdejším kraji zvykem. Dle místních včetně vinařů, je výroba základního portského vlastně hrozně jednoduchá. Do rozkvašeného moštu se přidá vínovice. Ta ukončí kvašení, zvýší množství alkoholu ve víně a ponechám v něm velké množství cukru.  A základní porto je na světě. Velmi zrychleně řečeno. To co je zde považováno z „kumšt“ – to je výroba klasických, suchých vín z Douro. To je také jeden z důvodů, proč se portská vína historicky vyvážela daleko více do Anglie, než se konzumovala v samotném Portugalsku. A u Anglie, či Velké Británie ještě chvíli zůstaneme…

Portské – víno pro Anglii

Portugalsko je historickým spojencem Velké Británie. Je to jedna z nejpevnějších a nejdelších aliancí světa. A vzhledem k tomu, že Portugalsko víno vždycky mělo a Anglie do nedávna vůbec žádné, že probíhala čilá obchodní výměna vína z Porta (název evokující anglicky přístav není mimochodem shoda okolností) na sever do Anglie.

Údolí řeky Douro

Ale…z Porta do Londýna cesta dlouhá a o sterilním prostředí se na přelomu v 17. století nedalo moc mluvit. Legenda či všeobecně vyprávěný příběh o vzniku prvního portského vypráví o dvou bratřích, kteří omylem smísili brandy a víno a byli překvapeni chutí a hlavně stabilitou nově objeveného „omylu.“ Realita je ale prostší, brandy se začala přidávat do vín záměrně a z pragmatického důvodu – aby víno vydrželo cestu v sudech až do Londýna. Je však potřeba si uvědomit, že první portské bylo vyráběno odlišně než to současné – brandy se přidávala již do hotového vína, zatímco dnes se vínovice (pálenka / líh, jak chcete) přidává do rozkvašeného moštu.

A jako motiv pro zvýšený zájem Angličanů o víno z Portugalska byla mimo jiné … válka z Francií, která jim zamezila přístup k jejich milovanému vínu z Bordeaux. Což je další město /přístav, které za věhlas svých vín vděčí Angličanům. Ale neříkejte to tam nahlas… Když pak francouzské námořnictvo začalo obléhat Porto a zatlačilo Portugalce do ústí řeky Douro, ze zálohy vyrazivši anglické loďstvo uštědřilo Francii drtivou porážku na moři, Portugalcům zachránilo nejen jejich vinice a sobě na několik století zajistilo velmi nadstandardní přístup k portským vínům.

Historické budovy vinařství anglických majitelů v Portu

Letmým pohledem na věhlasná vinařství produkující portská vína, máte pocit, že jste někde u Manchesteru a nikoliv v portugalskem Portu. Posuďte sami: Broadbent, Cockburn, Croft, Dow, Gould Campbell, Graham, Osborne, Offley, Sandeman, Taylor a Warre. K tomu Holanďané a Němci v Niepoort a Burmester a obrázek je úplný. Angličané (a nejen oni) za vojenskou výpomoc dostali právo vytvoření farem / usedlostí / vinařství nebo-li Quinta, které byly osvobozeny od daní či platily jen jejich zlomek. A vývoz portských vín do Anglie mohl vesele vzrůstat. Pozice těchto anglických investic byla tak velká, že ještě do 50. let 20. století se na těchto usedlostech rozhodovalo podle anglického práva a nikoliv portugalského.

Je tedy Anglie i dnes největší trh pro portská vína? Není. I když jak se to vezme. Ve Velké Británii mají stále v oblibě archivní, ročníková a velká portská vína. Co se týče ale objemu, předehnala Anglii….Francie… Pro mnohé dost dobře možná překvapení, která má, ale jednoduché vysvětlení. Paříž bývá často označována za druhé největší portugalské město. Po New Yersey:) Zdejší portugalská komunita je velmi silná. A samozřejmě mnohý Portugalec jede na prázdniny domů a přiveze zpátky nějakou pozornost sousedům či šéfovi. Žádné drahé, archivní portské, ale základní Ruby či Tawny jako suvenýr. A takový dárek zachutná a věhlas cenově dostupného sladkého vína se začal šířit Francií.

V poslední době se zpátky na přední příčku dere domácí Portugalsko, jednak pod vlivem turismus a také proto, že portské je zde čím dál tím více bráno na milost. Při velkých rodinných setkáních, výjimečných situacích , oslavách a podobně s otevírá láhev pěkného portského. A vzhledem k tomu, že výjimečných dní není zas tolik, soustředí se čím dál tím více místních producentů na klasická, suchá vína z Doura než na zdejší sladké fortifikáty. Navíc „údolí Douro má ideální podmínky na výrobu velkých vín, takže z nich nemusíme dělat sladké fortifikáty“ – říká si mnoho zdejších vinařů. A trh s vínem jim dává čím dál tím více za pravdu.

Historie Quinta da Romaneira

Aktuální velká rozloha vinařství Romaneira (Quinta = farma, vinařství) je složenou mozaikou původních 14 usedlostí – farem, které se zde nacházeli zde. Nejstarší z nich vznikla v roce 1757 a stejné datum najdete i v dnešním logu vinařství. Určitým paradoxem je, že nejstarší z těchto farem nebyla samotná Romaneira.

Historický zvon v Quinta da Romaniera

Když v 19. století přišla odbytová krize na zdejší vína, dohodli se majitelé těchto usedlostí, že budou jedno víno vytvářet společně a společně jej nabízet na trhu. Zbytek produkce si však všichni zachovali vlastní. Postupem času se některým vinařstvím dařilo lépe a některým hůře. A ti úspěšně skupovali pozemky a nemovitosti těch v úpadku. Postupem času tak nejúspěšnější z nich – jak správně tušíte – Quinta da Romaneira získala všech svých 13 sousedů a spojila je do jednoho velkého celku. Poslední z těchto původních farem fungovala ještě v 60. letech minulého století. Aktuální majitel vinařství má projekt, jak postupně využít jednotlivé historické budovy těchto farem.

Moderní historie Quinta da Romaneira

Ani osud Romaneiry nebyl však přímočarý. Portugalská rodina, která toto vinařství dlouhodob vlastnila a spojila v něm rozsáhlé pozemky, postupně přestala mít zájem o produkci vína. Jejich hlavní aktivitou se staly koně. Závodní koně a soutěže v parkuru. Navíc jedna z dědiček vinařství se stala mistryní Portugalska v tomto sportu a olympioničkou. A pokud je něco finančně náročnějšího než produkce špičkových vín, pak je to koňský parkur. A právě tímto směrem byly odčerpávány prostředky vydělané na vinařství a to až do momentu, kdy bylo celé vinařství na prodej.

Dostalo se do hledáčku Christana Seelyho, který řídí vinné operace pojišťovacího obra AXA. Tyto vinné aktivity zahrnují mimojiné Chateau Pichon Baron a Chateau Pibran v PauillacuChateau Petit Village v Pomerolu, Chateau Suduiraut v Sauternes, dále aktivity v Burgundsku, Tokaji i v Portu – prestižního producenta Quinta do Noval. Navrhoval AXe odkoupit Romaneiru, pro její potenciál, rozlohu a vinice. Ta odmítla s doůvodněním, že v údolí Douro již jedno polínko v ohni mají a pro dvě vinařství v tomto regionu nevidí uplatnění.

Quinta da Romaneira – jedna ze dvou vil.

Neplatilo to však pro všechny akcionáře této finanční instituce, a tak se vytvořila investiční skupina pod vedením Christiana Seelyho, která Quinta da Romaneira odkoupila od portugalských majitelů.

Nejen proto, že většina nových majitelů byla z Francie, ale také díky exkluzivní poloze vinařství, byly některé usedlosti dlouhodobě pronajaty francouzské hotelové společnosti, která zde zřídila ultra luxusní 5* hotel (nejdražší hotel v Portugalsku za rok 2007…) a panoramatickou restauraci s potenciálem na získání hvězdičky od Michelinu. A jedním z hostů tohoto hotelu byl i jeden brazilský miliardář (ve Forbesu někde mezi Kellnerem a Babišem…), který se do tohoto místa prakticky zamiloval. A jak to u miliardářů bývá, učinil majitelům nabídku, která se nedá odmítnout… A ti jí přijali.

Odkoupil podíly všech francouzských investorů, ponechal jen minoritní část Christiana Seelyho, který zároveň zůstal jako ředitel vinařství. Ukončil smlouvu s francouzským hotelem (který měl ve smlouvě klauzuli o placení nájmu jen, když bude ziskový – a hádejte co – nebyl nikdy) a ještě zrychlil investice do vinic a vinařství. Dnes tedy na ploše Quinta da Romaneira můžete najít samotné vinařství (jako všechna moderní místa produkce v Douro je na kopci, ta historická dole u řeky), dvě obrovské usedlosti (my bychom řekli letohrádky) – jeden čistě pro majitele, druhý pro jeho klienty a přátele a lázeňskou budovu s bazénem a wellness, za kterou by se nestyděl žádný hotel ani u nás v Karlových Varech. Co je však ze všeho nejdůležitější, investoval do zvýšení kvality vín a vinic.

Quinta da Romaneira v údolí Douro

Vše výše uvedené byl vlastně jen úvod. Jen přiblížení toho, o čem Quinta da Romaneira je. Ještě před tím, než jsem byl do Quinta da Romaneira pozván, byl mi popisován příběh, kdy některé z návštěvníků při pohledu na údolí řeky Douro, místní krajinu formovanou terasami vinic a vily tvořící samotné vinařství, přemohl pláč. Bral jsem to jako marketingovou hantýrku a klasické vinařské přehánění. Když jsme se však autem přehoupli přes vrchol kopce a poprvé pořádně údolí Doura uviděli, ne že by nás ochromil pláč, ale určitě pohnutí mysli to vyvolalo. Spolu s Moselou, Chateauneuf-du-Pape a několika dalšími výjimečnými místy, se jedná o jedno z nejfotogeničtějších míst vinařského světa. Na více jak 400 hektarech se rozkládá druhé největší vinařství (celkovou rozlohou nikoliv jen vinic) v údolí Douro.

Výhled na vinice údolí řeky Douro

Z této rozlohy jsou vinice na cca 80 hektrech, které jsou obhospodařovány výhradně ručně. Zbytek plochy tvoří olivovníky, keře pomerančovníku a stromy mandlovníku. Quinta da Romaneira má právo vysázet vinice na celkově ploše 200 hektarů, takže i potenciál do budoucna je na této usedlosti značný. Zajímavostí je fakt, že většina olivovníků je vysázena tam, kde před phyloxerou rostla vinná réva. Pro znovuvysazování vinic byly zvoleny z pověrčivosti jiné, nové polohy. Proto dnes podle polohy olivovníků můžeme určit pomyslné, historické hřbitovy révy vinné. Mimochodem, místní olivový olej byl opakovaně zvolen jako nejlepší v celém Portugalsku. Bohužel pro nás i pro Romaneiru, je jeho produkce velmi, ale opravdu velmi malá.

A nyní k vínům – klasická portská vína:

Pilířem všech producentů portského jsou tři vína: RubyTawny a White (bílé). Zjednodušeně řečeno, Ruby si zachovává svěžest a šťavnatost, Tawny je víc rustikální, s tóny zrání na dřevě, seriózní již od základu a více ve stylu „jak si představujeme portské.“ Výběrové Ruby se používá jako ročníkové víno s potenciálem nadále zrát, zatímco Tawny spíše jako plnější a ke konzumaci připravená vína. Bílá pak kombinuje ovocnou šťavnatost, tóny muškátu a zralého citrusu. U Quinta da Romaneira však máte možnost ochutnat i suché bílé portské. To drží ovocnou stopu, ale neobaluje ji předivem cukru. Ideální jako nachlazený aperitiv nebo jako Porto Tonic (3/4 sklenice naplnit ledem, 1 díl bílého porta, 2 díly tonic, protřepat a klidně i zamíchat:). Ideální letní tip.

Porto střední kategorie

Fine White Port – bílé portské

Pro zjednodušení zařadíme 10 leté Tawny a LBV do pomyslné střední kategorie. Co mají společného? Určitou nazrálost a velmi zajímavý poměr ceny a kvality. LBV = Late Bottled Vintage nebo-li později lahvovaný ročník. Portské víno, které je již při lahvování takzvaně „rozkoukané“ a po nalahvování plně připravené k pití. Ideální vstup do světa ročníkových či chcete-li archivních portských vín. Navíc v ročníku 2012 získalo ocenění 93 bodů od Decanteru.

10 leté Tawny je, jak název napovídá, portské víno minimálně 10 let staré. Může se skládat (a skládá se) z vín více ročníků, ale nikdy nemůže být mladší zmiňovaných 10 let. Víno se světle cihlovým nádechem rudé barvy. Vůně velmi bohatá, komplexní a vrstevnatá, živoucí tóny čerstvého ovoce spolu s atraktivním projevem suchých plodů jako například ořechů. Bohatá a zároveň jemná chuť s elegantní strukturou a dlouhou dochutí.

Ta nejlepší porta z Quinta de Romaneira

Když se v Portu, tedy nyní již víme, že v údolí Douro, vydaří ročník, vznikne ročníkové portské. Tedy nikoliv archivní, na které musíte čekat 10,20,30 a více let. Ale unikátní víno, které zachycuje maximální potenciál ročníku a stále má potenciál zrát dlouhá desetiletí. Nestává se tak každý rok, ale opravdu jen ve výjimečných letech, obvykle cca 3x za desetiletí. Vína vintage – ročníková často nezrají příliš dlouho dobu v dubových sudech a jako mladá nabízejí překvapivou jemnost a eleganci, s věkem získávají na komplexnosti a objevují se další a další vrstvy vůní a chutí.

Ročníkové portské

V rámci sortimentu Quinta da Romaneira je možnost ochtnat ročníková vína hned ze 3 roků. Pro ty z vás, kteří nechtějí čekat, jsou zde poslední lahve ročníku 2005. Ten ocenil Wine Enthusiast 92 body. Pro ty z vás, kteří hledají výtečný ročník, máme připraveny 2016-ky. Tento ročník získal 94 bodu od Wine Advocate (R. Parker) Tento ročník byl všeobecně ohodnocen Wine Spectatorem 96 ze 100 bodů. A jako úplnou raritu máme pro vás pár bedýnek 2017. Tento ročník je předběžně hodnocen ještě výše než 2016-ka, porovnáván s kultovním rokem 1945. Vína jsou balena v dřevěných bednách po 6kusech. K dispozici pro letošek máme jen 24 kusů.

Klasická tichá vína z Douro

Začneme hned dvěma víny – Popelkami. Pokud si upravím citát z Monty Pythonu – bílé a růžové víno z Douro je jako španělská inkvizice. Nikdo ho nečeká… A přesto je o co stát. Během mé návštěvy Romaneiry byla tato dvě vína největším překvapením. O to větším, že v tomto regionu jsme všichni připravení na mnohé, jen ne na tyto varianty vín. Začnu popisem bílé Quinta de Romaneira reserva. Vzhledem ke globálnímu oteplování (či čemukoliv jinému – pro popírače tohoto faktu) si minerální vína jižní Evropy můžeme vychutnat v českém létě stejně jako u moře. Ale naštěstí nejen v létě. Malé odbočení – v době naší návštěvy v Portugalsku v červenci 2019 bylo v ČR o 10° více než v Portu. Odrůdové složení tohoto víno je pro nás trochu cizokrajné: Malvasia Fina 30%, Gouveio 30%, Rabigato 40%.

Quinta da Romaneira Reserva bílé

Jedna třetina zrála v dubových baricích, 2/3 pak v nerezu. Víno je minerální a kulaté, šťavnaté zároveň. Ale odlišným způsobem než to tradičně čekáme od všech těch Chardonnay, Veltlínů či Sauvignonů. Ve vůni najdeme tóny divokého cedru. V chuti šťavnaté tóny elegantního citrusového ovoce.

Rosé z Quinta da Romaneira

Růžové víno je z jinéhou soudku. Na půl Touriga Franca a Tinta Rorize dávají vínu výraznou, tmavší růžovou barvu. Tmavší v porovnání s moderními, hlavně jihofrancouzskými víny, které jsou spíše šedé než růžové. U tohoto vína o barvě nebudete mít pochybnosti. Ve vůni a chuti je však stále jemnost zachována. Jemné květinové tóny ve vůni jsou doprovázeny náznakem lesních jahod a malin. Chuť plná, šťavnatá společně se svěžestí. Ano, je to rosé, které můžete pít na osvěžení, ale byl by skutečný hřích si k němu nedat něco dobrého.

Vstup do červených vín z Douro

Vstup mezi klasická červená vína u Romaneiry reprezentuje víno nazvané jednoduše R de Romaneira. A právě na tomto základním, nejprostším víně vinařství je vidět celková kvalita jejich produkce a potenciál vín údolí Douro. Černá etiketa má do značné míry symbolizovat pozici „černé ovce“ – prakticky jediné víno, které nepatří do apelace Douro, ale které je zemským vínem IGP Duriense. Cuvée tradičních zdejších odrůd: Touriga Nacional , Touriga Franca , Tinta Roriz a Tinto Cão. Pozice černé ovce portfolia podpořil i fakt, že původně toto víno mělo sloužit jen jako okrajový produkt. Víno, které půjde jen na některé trhy a má mít jedinou funkci – cenově „otevírat dveře„ na trhu. Ale hlavnímu enologovi, panu António Agrellosovi, to asi zapomněli říct a víno vytvořil s maximální péčí a velmi, velmi se mu povedlo. Zajímavý poměr ceny a kvality. Kéž by na více vinařstvích základní víno vypadalo takto.

Sino da Romaneira

O stupínek výše stojí víno Sino da Romaneira (sino znamená portugalsky zvon – jeden ze symbolů vinařství). Je to vstup do vín apelace Douro. Oproti předchozímu „R“, které je založené na plné šťavnatosti, toto víno si již hraje s vrstevnatou texturou. Víno vzniklé z tradičních odrůd pro portugalskou vinařskou oblast Douro – Touriga Nacional (20%), Touriga Franca (30%) Tinta Roriz (30%) a Tinto Cão (20%). Velmi výrazné na chuti, trochu divoké a nespoutané, dlouhé v dochuti a připravené pro delší ležení. 14 měsíců v barrique sudech.

Quinta da Romaneira red Douro 2014

Quinta da Romaneira Douro – hlavní víno celého vinařství reprezentující jeho charakter a potenciál. Tekutá vizitka v pravém slova smyslu. Opakovaně a pravidelně mezinárodně oceňované. Aktuálně ročník 2014 získal 93 bodů od Wine Enthusiast. Již plně vyjadřuje potenciál a charakter zdejších unikátních terasovitých vinic a mikroklima. Pevné, dlouhé a výrazné víno s krásnou kořenitostí, plností a strukturou. Zároveň štavnaté a zábavné. Pokud jen jedno víno z Quinta da Romaneira, tak toto. Kombinace tradičních odrůd Touriga Nacional (75%), Touriga Franca (15%) a Tinto Cão (10%) a výjimečný potenciál ke zraní, to přesně je Quinta da Romaneira.

Touriga National

Klíčovou odrůdou Portugalska a hlavně údolí Douro je Touriga National. I když název spíše evokuje název fotbalového týmu, jedná se o mohutnou odrůdu, která je stavebním kamenem mnohých velkých portugalských (i portských) vín. Bývá přirovnávána ke Cabernet sauvignonu. I její vztah k další místní odrůdě – Touriga Franca – je přirovnáván k poměru mezi Cabernet sauvignonem, který vínům dodává strukturu a třísla a Cabernet Francem, který pro změnu přináší eleganci a ovocnost. V Quinta da Romaneira najdeme obě varianty této odrůdy. První – klasická Touriga National – jemné květinové tóny ve vůní společně s náznakem fialek a lučního kvítí. Elegantní, svěží a harmonická, dobře strukturovaná chuť se sametovými tříslovinami. Ročník 2015 oceněn Wine Enthusiast: 93/100 bodů.

Touriga Franca staré vinice

Touriga Franca Staré vinice, je výběrovým vínům produkovaným ve velmi malém množství. Temně inkoustová barva, jemná a mnohovrstevnatá vůně s projevy šťavnatého a plného ovoce. V chuti vyvážené a harmonické. Špičkový zástupce odrůdy Touriga National, který nejlépe reprezentuje potenciál této portugalské odrůdy. Víno vyráběné jen ve výjimečných ročnících se značným potenciálem ke zrání. 92 bodů Wine Spectator, 91 bodů shodně Robert Parker a Wine Enthusiast.

Pokud budeme v raritních vínech z Quinta da Romaneira pokračovat, narazíme na dvě odrůdová vína: Syrah a Petit Verdot. Obě původně francouzského půdodu, které na první pohled s lokálními, tradičními portugalskými odrůdami působí trochu neadekvátně. Ale hned po prvním přivonění či po prvním doušku pochopíme, že jsou zde správně. Zdejší Syrah patří k jedněm z nejlepších, které jsem kdy ochutnal. Při vědomí veškeré konkurence vín z jižní a severní části údolí Rhony. Perfektně komplexní a výrazný Syrah z vinic prudkých svahů a teras údolí Doura. Úžasný potenciál ke zrání, dlouhá plná dochuť, nádherná ovocnost. Harmonie jemných květinových vůní, s kořenitostí a plností každého doušku. Sametové třísloviny, minerální výraz. Tohle Vás bude bavit celý večer u krbu, jenom vonět a nechat se unášet daleko na jih. 90 bodů.  Petit Verdotje oproti tomu vstup do neznáma, odrůda z Bordeaux, která je ale vždy kombinována s dalšími. Teda stojí sama o sobě a za sebe. Perfektně komplexní a elegantní Petit Verdot z vinic prudkých svahů a teras údolí Doura. Kombinace místních podmínek a atypické odrůdy pro tento region dávají vzniknout zajímavému a hlavně výtečnému vínu. 92 bodů Wine Enthusiast.

Syrah staré vinice

 

Vrátíme se opět k Syrahu, ten mají na Romaneiře ještě v jedné variantě. Ta se hrdě nazývá Apontador. Jedná se o výběrový Syrah ze starých vinic. Temně rudá barva spolu s fialovým nádechem. Jemná a elegantní vůně s tóny zralého červeného ovoce a divokého bobulového ovoce, které se prolíná i do chuti. Vyvážené, svěží, harmonické víno s náznakem dřeva. Špičkové víno dokazující potenciál odrůdy Syrah i v tomto portugalském regionu. Značný potenciál ke zrání v ruku v ruce s velmi omezenou produkcí.

Quinta da Romaniera Staré vinice

A jsme na vrcholu aktuální produkce Quinta da Romaneira. Toto víno navíc patří k vrcholům současné portugalské produkce klasických vín. Naprosto excelentní vyjádření místního terroir, to nejlepší co zde můžete najít. Plná, strukturovaná chuť, divoká a elegantní zároveň s obrovským potenciálem. Žádný přebytečný alkohol, síla vína je úplně jinde. V jeho kořenité a minerální intenzitě, překvapující svěžesti a postupně rozšiřujícím se zážitku. Víno na dlouhé pití pro výjimečné příležitosti. 95 ze 100 bodů od Wine Enthusiast – to je Quinta da Romaneira Reserva 2015.

Osobní tipy:

Fine White – bílé portské

Extra Dry White – suché bílé portské

Quinta da Romaneira Reserva – branco

Quinta da Romaneira Rosé

Rychlé shrnutí vín z Doura, portských vína a Quinta da Romaneira

* Portská vína nejsou z (města) Porto, ale z údolí Douro

* Portská vína byla tradičně určena na britský / anglický trh. Místní je nepovažovali za rovnocenná s klasickými vína z Douro (údolí řeky Douro). Obliba portského ve VB a spojenectví s Portugalskem přivedli do Porta mnohé anglické obchodníky s vínem.

* Portská vína jsou fortifikát / Vína z údolí Douro jsou klasická tichá vína.

* Quinta da Romaneira je druhé největší vinařství v Douro co se celkové rozlohvy týče (přes 400 hektarů). Vinice jsou dnes vysázeny na cca 80 z nich, právo výsadby je však na více jak 200 hektarech. 

* Základní rozdělení portských vín jen na Ruby, Tawny, White (Fine nebo extra Dry), LBV (Late Bottled Vintage), archivní (10,20 atd.) a ročníkové (z konkrétního ročníku).

Aktuální informace ze světa vína najdete také na našem Facebooku.